Tuesday, April 21, 2009

Mari Membaca!!


"Apek, jom tolong jaga kedai nak", ni sume angkara subhan yg berjaya membawa aku ke pesta buku sekali lagi.. cuma kali ni, pesta buku lebih bermakna kerana aku sendiri yang menjual buku.. kalau sebelum ni asyik jadi pelanggan, kali ni aku plak jadi penjual..

"ha kak, meh kak, banyak buku palestin ni jual ni murah je.. sticker kete pn ade and badge pn ada. jemput kak tengok2 dulu".. tu la anatar ungkapan2 aku. alhamdulillah banyak jugak jualan masa shift aku tu, dengan izin Allah pn sama. satu lagi ungkapan yang berjaya menarik orang ramai jugak "bang, meh sama2 bantu palestin".. hi3, Alhamdulillah berjaya jugak sikit sebanyak.

ni antara buku keluaran terbaru keluaran JIMedia, buku ni ditulis oleh Dr Hafidzi Mohd Noor, Ust Maszlee Malik dan Megat Shariffudin Ibrahim.. semoga Allah memberkati usaha penulis2 ini. Buku ni mencertikan kisah disebalik pengeboman terbaru israel terhadap sekolah dan hospital di gaza yang pastinya mendapat liputan meluas seluruh duni.. ak pun x abis baca lagi. tapi apa yang best tenetang buku ni selain daripada content dia ialah muka depan dia.. pandai diorang wat graphic samapai nampak macam budak tu betul2 menangis, seolah2 buku tu pun turut menangis (xtaula diorg guna sticker ke ape tp mmg mantap la..

Sambil2 menjual tu penat jugak dibuatnya.. so mase rehat tu digunakan untuk mencari bahan wat tambah koleksi peribadi. best jugak buku "101 Kisah Pengajaran daripada Al-Quran, Al-Hadis dan Hayatus Sahabah" karangan Ust Zahazan. yang best tu siap dapat jumpa Ust lg, terserempak mase kuar dr surau lepas solat asar.. Sedih sebab x sempat nak tangkap gambar ngan ustaz sebab ramai sangat kat luar surau tu dok jumpa ustaz. sempat salam je and ustyaz pun sempat nasihat kitorg, ust kata" bagus2, orang muda ni kene terus bakar semangat perjuangan tu".. fuh bermakna sungguh kata2 orang hebat macam ust zahazan. sebelum jumpa ust zahazan, jumpa Ust Nik Azizan (Mari bertaranum).. bergaya jgak Ust Nik Azizan dengan camera dia, he3.. (terima kasih ukhti Himmah walupun tangan gegar sikit, he3)

sambil perjalanan pulang dari tandas tu, sempat jugak mencari bhan2 bacaan pesanan ibunda tercinta. so belilah 2 buku lagi : Doa Menjadi Pangantin Baru setiap Hari (Ust Zahazan), Doa dan Zikir Harian(Ust Zahazan). x terlepas jugak beli cd : Bacaan surah pilihan (Ust Nik Azizan) n Keagungan zikrullah (Ust Dzulkarnain).. fuh yg zikrullah tu mmg sedap la, rase rendah je jiwa ni dibuatnya. insaf2.
so kesimpulannya, tunggu apa lagi, jom hidupkan semangat membadca dalam diri. Dan cantikkan semangat membaca tu dengan membaca bahan-bahan ilmiah yang membolehkan kita menggapai Redho Allah.. k, Selamat Membaca!!!

2 comments:

Wexeeda said...

salam, ingat nak kunjung ke pesta buku ahad lepas, tapi tak kesampaian...

hidup kan kembali semangat membaca...

RuQaiYaH OtHMaN said...

sedihnya tak dapat pergi pesta buku..

kekangan final..

harap2 tahun depan bleh pegi..

abg afiq,ada kenal mana2 link utk beli sticker palestin tak?

sebab assembly kat stadium melawati dulu org tak dapat pergi..

kalau ada,bagi tau yek..nak beli sgt2..