Saturday, July 5, 2008

Riangkan hari anda

Waffle Simple








Mywaffle

AlongRoz@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3 set x 5 keping )

  • 2 biji Telur
  • 3/4 cwn Susu segar
  • 2 tbsp Minyak sayur
  • 1 cwn Tepung
  • 1 1/2 tsp Baking powder
  • 1 1/2 tsp Gula
  • 1/2 tsp Garam

Cara-cara

  1. Panaskan electric waffle maker.
  2. Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campurkan susu & kesemua bahan2 lain. Campurkan sehingga sebati.
  3. Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
  4. Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, icrecream atau jem.

2 comments:

wanpointwan said...

hmmm sedap nampak waffle tu..
syukran blanja 1 makan kat kedai waffle hari tu.

nanti 1 plak blanja bila apek dah kurang sibuk, lepas jadi pengarah WHD. hehehe

*^teruterubozu^*+++ DeeP InSiDe My HeaRt ^o^ said...

Wan: suka akan waffle? kedengaran waffle A&W sedap~tapi i tak pernah cuba jugak hehe Pergila cuba~~boleh bawa i sekali kalu nak~HaHA JK =P